Piškotki so zelo majhne datoteke, ki jih naprava prenese ob obisku spletne strani. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, zato uporabniki lahko proces omejimo ali v celoti onemogočimo.

Zakaj so piškotki potrebni in kdo jih uporablja?

Piškotki so izjemnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile možne brez piškotkov. Interakcija med uporabnikom in spletno stranjo se izvaja s pomočjo piškotkov, posledično so pa mnoga opravila hitrejša in enostavnejša. S pomočjo piškotkov lahko brskalnik shranjuje pomembne podatke. Piškoti so tisti, ki omogočajo samodejno izpolnitev uporabniškega imena in gesla ob obisku najljubših in zaupanja vrednih strani. Obvezni piškotki so nujni tudi zato, da brskalnik lahko shrani nastavitve.

Piškotke uporablja večina svetovnih spletnih strani. Razlogov za uporabo piškotkov je izjemno veliko. Primeroma, piškotki so tisti, ki pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, lastnikom spletnih strani omogočajo sledenje obiskom strani itd. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila vsebin, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Onemogočenje piškotkov

Spletna stran optimalno deluje, če so vsi piškotki omogočeni. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate s pomočjo izbranih nastavitev spletnega brskalnika.

Piškotki in najbolj znani brskalniki (povezave)

Chrome
Firefox
Internet Explorer
Opera
Safari

Če izklopite piškotke, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov spletni brskalnik še vedno pridobiva nekatere informacije. Te informacije so potrebne za osnovno delovanje spletne strani. Piškotki, ki so v uporabi v tem primeru so znani kot “striktno nujni piškotki”.

Katere podatke hranimo in kako jih lahko spremenite?

Poročilo o vaših osebnih podatkih lahko pridobite na tako, da nas kontaktirate na info@tepihizaavto.si.